Búza

A föld egyik legnagyobb területen előforduló gabonája, a sivatagok és a sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. Hazánkban is az egyik legrégebben termesztett növénynek számít. A népélelmezésben elfoglalt szerepével kiemelkedik a többi gabonaféle közül. Kenyérgabona szerepén túl sokrétű felhasználás jellemzi, hiszen gazdag abraktakarmány, szalmája értékes alomanyag, és különböző részei ipari alapanyagként is felhasználhatóak. Alapvetően rengeteg fajtája létezik, de közülük csupán néhányat termesztenek. A többi fajtának inkább a nemesítésben van szerepe. Két legfontosabb és legismertebb fajtája a közönséges búza és a durumbúza.

Sütőipari szempontból a legértékesebb gabonánk, hiszen csak a búza fehérjéiből képződik vízzel sikér. A sikér egy rendkívül rugalmas fehérje, ennek köszönheti a kenyér laza szerkezetét, nélküle a kenyér lapos és nehéz lenne.

A búzából liszten kívül még búzacsíra, búzadara és korpa is készül, sőt a sör- és szeszfőzéshez is használják. Lisztjéből lesz a búzakeményítő, melyet sokféleképen, orvosilag is használnak.