Lenmag

A lenmagot már a Kr.e. 14-ik században termesztették és használták sokoldalúsága és gyógyhatása miatt. A népi gyógyászat különböző formákban tetőtől talpig szinte minden szervünkre jó hatásúnak tartja.

A modern táplálkozástudomány a lenmagnak elsősorban azt a tulajdonságát értékeli, hogy a benne bőségesen található olaj legnagyobb része a legfinomabb esszenciális (omega-3) zsiradék, amely az emberi szervezet számára jótékony hatású, sőt, gyakorlatilag nélkülözhetetlen. (A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális!) Gazdag A, B, C, D és E vitaminban és rostokban. Az ásványok közül nagymennyiségben található benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, króm, stb.

A lenmag hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj felületén található és az nem emészthető – ezért ajánlják, hogy fogyasztás előtt kicsit törjük össze a magokat. Természetesen az a legszerencsésebb, ha nemcsak alkalmilag, gyógynövényként, hanem egészséges táplálékként, sőt, kellemes, dióhoz hasonlító íze miatt is rendszeresen fogyasztjuk. Darált formában belekeverhetjük kefirbe, joghurtba, müzlibe, ízesíthetjük, díszíthetjük vele salátáinkat, belesüthetjük kenyerünkbe, süteményeinkbe is.