Rozs

Minden valószínűség szerint Kis-Ázsiából származó gabonaféle. Körülbelül 2500 évvel ezelőtt nemesíthették a hegyi rozsból. Európában csak ezt követően terjedt el. Leginkább a kelta és a germán törzsek termesztették.

Amellett, hogy a fekete kenyér és a különféle mézesek alapanyaga, sört főznek vagy szeszt is égetnek belőle. A búzával ellentétben kevésbé igényes, alkalmazkodóképessége gabonafélék között a legjobb, kiváló hideg- és szárazságtűrésű növény. A rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt. A rostokban gazdag rozs kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre.

A rozsból készült termékeket jellegzetes sötétebb barnás színűkkel könnyű megkülönböztetni a búzából készültektől. A rozsból készült termékek a sötétebb szín mellett sűrűbb, tömörebb állagúak. Kenyérsütéshez általában búzaliszttel együtt használják, hogy a kész kenyér levegősebb könnyebb állagú legyen.